sobota, 27. december 2008

Šala meseca je tokrat ukrep vlade RS

Šala meseca je tale: Plače ministrom manjše za 215 evrov bruto. Točno to lahko danes preberete v Delu in tam tudi piše, da bo predsednik vlade Borut Pahor prejel namesto 5809 eurov bruto, sedaj samo še 5586 eurov bruto cekinov. Ministri bodo prejeli samo še 5371 bruto namesto obljubljenih 5586 evrov bruto. Jasno, govorimo o bruto plači brez dodatkov, brez bonitet, brez službenih telefonov, službenih vozil, službenih večerij, ostalih ugodnosti...

Ne gre toliko za to poceni in smešno gesto -200 evrov, ampak zato, da bi vlada preprosto morala kot prva pokazati, da gre sedaj ZARES ZA SPREMEMBE!, da nas res - glede na trenutne gospodarkse kazalce in predvidevanja - čakajo koreniti premiki v razmišljanju, osebni in družbeni odgovornosti in v vsakodnevnem lajfu. Tako pa čista flaskula v tej borni potezi vlade!?!? Znižanje plač z gesto - 1000 evrov bruto bi bila odlična šok terapija za ljudstvo. Tako bi recimo danes - na zadnji soboto tik pred zaključkom leta - bile pol manjše vrste pred novodobnimi zbirno-molilnimi kontejnerji (beri megamarketi) in bi ljudje tako nakupovali kar res rabijo in bi tako morda pokazali tudi več sočutja za bližnjega, ker bi tako imeli več časa in tudi nekaj več cekinov in bi se tako celo obrnili in pogledali naokrog.

Kam sploh molim taco me boste okrcali? Predvsem k zgornji šok terapiji, ki se ni zgodila in zadnjim ukrepom vlade, kjer se je zaplezala in dala na trg skoraj nične "blažilce" krize. Nisem ekonomist, se pa vsaj toliko spoznam na posel, da prepoznam, da so ukrepi slabi, da je odzivanje vlade podobno zaspani koali na Evkaliptu, da se naša nova vlada samih strokovnjakov prperosto ne znajde v novi vlogi. In tudi ne rabiš biti posebej bister, da uvidiš, da vlada ni storila skoraj nič, da bi krizne razmere spremenila v priložnost. Torej, za našo skupno možnost k pozitivnim spremembam bomo ponovno, tako kot skoraj vedno doslej, ostali sami.

4 komentarji:

Anonimni pravi ...

ja, samo če bi bile vrste v trgovinah pol manjše že zdaj bi to bilo slabo za gospodarsko rast oz. bi še popešilo pot do recesije...

Matej Mejovsek / tnord pravi ...

jasno, potrošnja, trošenje ali zapravljanje je ekonomiji v pomoč in nuja za rast. efekt 360!, ker se denar preprosto mora vrteti, investicije morajo biti, gospodarska rast pa naj raste toliko in toliko... ampak, po mojem mnenju se bodo uveljavili novi pristopi k potrošništvu, v prelivanju denarja sem in tja, vrednotah, odgovornosti, trendih... in čes čas tudi nova pravila igre. je samo še vprašanje časa, so pa spremembe na obzorju.

matjaž pravi ...

Še zmeraj je veljalo: uzdaj se u se i u svoje kljuse! Torej, cesar ti ne more zapovedati sprememb, družbene odgovornosti itd, če se to seme ne nahaja v tebi. Če bi še pred nekaj meseci v obdobju gospodarske rasti in vsesplošne veselice s svojimi idejami o bolj pravični porazdelitvi bogastva veljal za idiota, si sedaj skorajda že zamudil vlak teh idej, na katerem se veselo vozijo vlade in ti talajo nasvete.

matjaž pravi ...
Avtor je odstranil ta komentar.