sobota, 16. februar 2008

Skočila in ostala živa

Čisto zares. V naše konce v kratkem prihaja simpatična, pogumna, neumorna, ustvarjalna in predvsem v zadnjem obdobju preobražena in srečna Norvežanka Karina Hollekim. Preobražena in srečna, ker je preživela strašno neugoden padec s padalom, ki se ni popolnoma odprlo. Pristala je z veliko hitrostjo na krošnji drevesa, si pridelala zares neverjetno število zlomov, skoraj izkrvavela, a na srečo hitre bolniške oskrbe in helikopterju preživela. “Zaradi napake na padalu sem na tla priletela s hitrostjo več kot 100 kilometrov... na srečo sem jo odnesla s celim hrbtom in glavo… predvsem pa sem ostala živa!” pove Karin, ki je bila ena bolj ekstremnih in nedvomno pogumnejših base skakalk na planetu.

Prav tako pa je Karin do popolnosti izpilila ekstremno smučanje, med drugim pa je tudi plezala, se podajala na popotniška raziskovanja in snemala dokumentarne filme, reklame in športne spote. Skratka, perfect sport women, ki je stežka zdržala pred štedilnikom. Jasno, vse do nesrečnega padca, ko se je v njenem življenju marsikaj spremenilo. Danes je Karin po dolgotrajni rehabilitaciji motivacijska govorka in v slednje se bomo prepričali prav kmalu (Sam jo grem zagotovo poslušat in bom kaj več napisal kasneje).

Pravzaprav pa sem želel povedat, da sem pred leti imel kolega, prijatelja, ki je bil prav tako vsestranski športnik, precej simpatičen in zavoljo tega tudi maneken, bil je zelo pozitivna, vesela in dinamična osebnost. In je tako prišel neugoden dan, ko je pri vsakdanjem skoku v vodo iz pečine, skratka, njemu dobro poznanem manevru naredil napako! Ni bilo hitre zdravniške oskrbe, prav tako je zamujal helikopter, nekako ni imel sreče, kot recimo Karina in pri vsej tej kolobociji ostal hrom. Kasneje se z dejstvom, da bo preostanek življenja preživel v vozičku, enostavno ni sprijaznil. Odločil se je, da naredi temu konec z mislijo na več sreče tam nekje na onstranstvu.

Življenje nikoli ne izbira na katerem koraku te čaka smola in kje so trenutki sreče. Vse poteka po nekakšnem ključu nepredvidljivega. Strinjam se, da je veliko več možnosti za poškodbo, če se ukvarjaš z nevsakdanjimi, morda ekstremnimi, za mnoge nerazumljivimi dejavnostmi. Skoraj vedno pa je to način življenja in si v tem dober in nekako zminimaliziraš možnost nesreče. Vedno, seveda ne gre, ker te preseneti nepričakovano. In če tako pomislim, v kakšnih vseh vsakdanjih situacijah te lahko pričaka usoda, kje vse te lahko doleti neumnost; že samo malce neprevidno prečkanje ceste in nekoliko divjaško razpoložen voznik in ti nesreča že precej podihava za ovratnik. In če razmišljam še dlje, potem verjamem in vem, da je vredno postaviti tveganje na tisto tanko linijo med tem tu in tisitim tam, ker to osvobaja in se preprosto soočiti z walking on the thin line. Življenje je takointako prav slednje.

* Članek je osebno stališče avtorja s katerim ne želi spodbujat k nevarnim sitacijam. Avtor ni odgovoren za morebitno škodo in nesrečo, ki bi jo utrpel bralec tega zapisa in v nadaljevanju adrenalinski navdušenec.

Fotografije z dovoljenjem Red Bull, Slovenija.

3 komentarji:

matjaž pravi ...

Vedno sem imel rad športe, pri katerih je v veliki večini od TEBE odvisno, ali boš uspešen oziroma ali boš sploh preživel. Zato se tudi danes ne bi lotil padalstva, jadralnega letalstva, potapljanja in podobnih zadevščin, kjer uspeh "misije" ni odvisen semo od tebe ampak tudi od zunanjih dejavnikov. OK, tudi pri jadranju, s katerim se ukvarjam v meji svojih časovnih omejitev, je možno, da se barka prevrne ali potopi - ampak skoraj vedno (na Jadranu pa sploh) lahko računaš, da boš v najslabšem primeru padel v vodo in nato odplaval nekaj sto metrov do najbližjega otoka. Tudi v hribih je možnost popravnega izpita. 80 metrov pod morsko gladino pač ne; 1000 metrov nad morsko gladino tudi ne. Zato tovrstnih ekstremistov pač ne spoštujem, jih pa občudujem.

Anonimni pravi ...

A se ni Humar poškodoval, medtem, ko je padel s strehe domače hiše? Kolega padalec, ki prosto pada s 4000m je pristal v bolnišnici, ker se je poškodoval na družinskem izletu.
Hja, nesreče pridejo tudi, ko si misliš, da se ti ne more nič zgoditi. Zgodijo se tudi, ko poskrbiš za vse potencialne ovire.
Base jumping? Hja, tukaj pa res ne vem, zakaj bi dajala glavo na prodaj. Skoki s padalom? Z veseljem! A nikakor brez rezerve. Če lahko izbiram, izbiram thin line z dodatnim krilom. :)

Matej Mejovsek / tnord pravi ...

Ce prestejem vse svoje zlome, zvine, potpludbe, odrgnine, ureznine, notranje krvavitve in se marsikaj, kar sem pridelal v zadnjih dvajsetih letih, potem dejansko je tega precej vec, kot pa bi bilo, ce bi ostal zgolj pri knjiznjih zgodbah in junakih. Me je enostavno potegnilo k stvari na plano. Sicer pa tudi mene prcej bolj mikajo sporti, kjer imas neko oporo, kontrolo...